Skambučių centro tel. (8 37) 403 900

Virsun

Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai ir ilgaamžiškumui

KMP  >  Naujienos   >  Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai ir ilgaamžiškumui
aliejus vizualas

Alyvuogių aliejaus nauda sveikatai ir ilgaamžiškumui

Kauno miesto poliklinikos gyvensenos medicinos specialistė Aistė Kučinskienė straipsnyje pasakoja apie alyvuogių aliejaus naudą sveikatai, jo teigiamą poveikį imunitetui ir kaip šis produktas gali prisidėti prie ilgaamžiškumo.

Norintiems maitintis sveikiau, rekomenduojama į kasdienę mitybą įtraukti alyvuogių aliejų. Jame esantys mononesotieji riebalai yra puiki alternatyva hidrintiems riebalams, kurie dažnai naudojami pramoninėje maisto gamyboje. Alyvuogių aliejus turi didžiulį teigiamą poveikį imuninės sistemos sukeliamoms ir uždegiminėms ligoms, tokioms kaip širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL), nutukimas, 2 tipo diabetas, vėžys, astma ir alergijos.

Alyvuogių aliejaus vartojimo nauda sveikatai ypač susijusi su aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi (EVOO – extra virgin olive oil). Šis aliejus, dėl savo aukštos maistinės kokybės, laikomas pagrindiniu biologiškai aktyviu maistu. Alyvuogių aliejaus maistinės vertės gali skirtis priklausomai nuo alyvuogių veislės, klimato sąlygų ir aliejaus gamybos proceso.

Polifenoliai – tai augalinės kilmės antioksidantai, kurių ypač gausu vaisiuose, daržovėse, alyvuogėse, nesmulkintuose grūduose, ankštinėse daržovėse, taip pat arbatoje, kavoje ir alyvuogių aliejuje.

Pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus nauda:

  • Antioksidacinis poveikis: Mažina oksidacinį stresą, kuris yra susijęs su kelių aterosklerozės rizikos veiksnių, įskaitant hipertenziją, diabetą ir metabolinį sindromą, patogeneze. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad oksidacinio streso žymenų sumažėjimas organizme, turi reikšmingą MTL (mažo tankio lipoproteinai), trigliceridų ir visceralinių riebalų indekso sumažėjimą.
  • Širdies ir kraujagyslių sveikata: Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus geba užkirsti kelią uždegiminiams procesams, susijusiems su lėtinėmis degeneracinėmis ligomis, pvz., širdies ir kraujagyslių bei smegenų ligomis ir vėžiu.
  • Geresnė cholesterolio koncentracija kraujyje: Vartojant sistemingai, DTL (didelio tankio lipoproteinų) lygis padidėja, o trigliceridų kiekis bei MTL (mažo tankio lipoproteinų) lygis sumažėja.
  • Glikemijos kontrolė: Pagerina glikemijos indeksą po valgio, ypač tiems, kurių gliukozės kiekis nevalgius yra sutrikęs.
  • Apsauga nuo vėžio: Moksliniai tyrimai rodo, kad sistemingas pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus vartojimas gali padidinti apsaugą nuo vėžio, ypač krūties, virškinamo trakto ir odos vėžio.
  • Svorio reguliavimas: Padeda reguliuoti svorį.
  • Kraujo spaudimo mažinimas: Dėl gausaus polifenolių kiekio alyvuogių aliejuje, jo vartojimas yra susijęs su sistolinio ir diastolinio kraujo spaudimo sumažėjimu.
  • Žarnyno mikrobiota: Gerina jautrumą insulinui ir teigiamai veikia žarnyno mikrobiotą.

Kaip išsirinkti tinkamą alyvuogių aliejų?

  • Aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejus (EVOO): Rinkitės alyvuogių aliejų, kuris yra pirmo spaudimo ir ypač tyras.
  • Butelio spalva: Geras alyvuogių aliejus pilstomas į tamsius, juodus stiklo butelius, nes yra trys pagrindiniai aliejaus priešai – tai laikas, šviesa, šiluma. Pro skaidraus stiklo butelį prasiskverbia saulės šviesa ir produktą tiesiog sugadina, aliejus oksiduojasi.
  • Rūgštingumas: Kokybiškame alyvuogių aliejuje rūgštingumas turi būti ne aukštesnis nei 0,8 proc. Labai kokybiški aliejai turi dar žemesnį rūgštingumą (tik 0,1 proc.). Labai žemo rūgštingumo alyvuogių aliejus yra tas, kuris gaunamas iš sveikų alyvuogių, teisingai prižiūrėtų visuose gamybos etapuose nuo alyvuogių laukų iki galutinio produkto.
  • Skonis: Švelniai kartus skonis rodo, kad aliejuje yra daug antioksidantų – kokybės ženklas. Įsipilame šlakelį aliejaus į burną, suvilgome juo skonio receptorius. Labai svarbu aliejaus dar nenurijus, t. y. kol aliejus yra burnoje, pro dantis įtraukti deguonies, kad geriau atsiskleistų aliejaus poskonis. Jeigu aliejus kokybiškas, netrukus pajusime kartumą. Žemiau gerklėje netruks pasijusti aliejaus aštrumas, pikantiškumas. Visa tai yra kokybiško aliejaus požymiai, kurie rodo, kad sudėtyje yra antioksidantų, o tai reiškia, kad aliejus buvo pagamintas iš žalių nesunokusių alyvuogių. Aliejus gerkle turi nutekėti lyg vandenukas – nepalikdamas riebalo pėdsako burnoje. Jei yra riebalo pėdsakas, reiškia, kažkas su aliejumi blogai. Greičiausiai jis spaustas iš pernokusių alyvuogių ir buvo kaitintas. Pakaitinus aliejų nelieka ne tik aromatinių jo savybių, bet ir vitaminų bei antioksidantų.
  • Kvapas: Geras alyvuogių aliejus turi malonų šviežumo kvapą, kuris gali priminti šviežiai nupjautą žolę ar pomidorus.
  • Etiketė: Atkreipkite dėmesį, ar etiketėje nurodyta „šalto spaudimo“ ir saugoma kilmės vietos bei geografinė nuoroda.

Kaip ir kada vartoti alyvuogių aliejų?

Gardinkite jau pagamintą patiekalą:

  • Košes, sriubas, troškinius, mėsą, žuvį, daržovių patiekalus, šviežių daržovių salotas, pastą (makaronus), ryžius, ledus, užkandėles, įvairius padažus.

Naudokite gaminimo procese:

  • Pyragams ir desertams (pakeičiant sviestą aliejumi), įvairiems pesto, vaisių ar daržovių kokteiliams, naminiams ledams, mėsos marinatui ar padažui, grilintai mėsai, bulvių košei, pastos/makaronų padažams, kepimui (blynams, daržovėms, mėsai, žuviai).

Paruošė: Kauno miesto poliklinikos gyvensenos medicinos specialistė Aistė Kučinskienė

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Kviečiame aplankyti mūsų Facebook ir Instagram puslapį!